Český internetový trh rostl rychleji než v USA

Praha, 5. ledna 2006

Zákazníci, kteří pořizovali vánoční dárky přes internet, letos poprvé ve větším množství nakupovali kromě elektroniky i sportovní oblečení, parfémy a hračky.

Předvánoční tržby největšího českého internetového obchodníka, společnosti Mall.cz, tak překonaly hranici 316 milionů Kč vč. DPH a během předvánoční sezóny Mall.cz obsloužil více než 44 000 zákazníků.

„Předvánoční trh rostl v porovnání s loňským rokem o 40%“ uvedl Ondřej Fryc, předseda představenstva společnosti.
„Český internetový trh tak roste rychleji, než internetový vánoční trh ve Spojených státech, který dosáhl pouze 30% růstu“ dodal Fryc s odvoláním na studii Goldman Sachs o růstu vánočního trhu v USA za období listopad – prosinec 2005.

Zajímavostí amerického trhu je, že zákazníci nejvíce nakupují oblečení a až na druhém a třetím místě jsou počítače a elektronika, které naopak dominují v Čechách. Nižší roční nárůst amerického trhu oproti ČR je jednoduše vysvětlitelný vyspělostí amerického trhu, kde dárky přes internet pořizuje již skoro 30% obyvatel a roční růst proto nemůže být tak vysoký jako v České republice.

Zákazníci letos před Vánoci ve větším množství začali nakupovat kromě tradiční černé (televize, DVD rekordéry, atd.) a bílé (ledničky, pračky, myčky) elektroniky i luxusnější zboží a hračky. Nárůst zaznamenalo také sportovní oblečení a vybavení na zimní sporty, což ovšem souvisí nejenom s Vánoci, ale i se zimní sezónou.

Nejprodávanější zboží (listopad – prosinec 2005)

Podle počtu kusů

• MP3 přehrávače
  • digitální fotoaparáty